[BLOG] REAL MAGIC HAPPENS IN YOUR COMFORTZONE

Leestijd:           ongeveer 5 minuten

Real magic happens in your comfortzone


REAL MAGIC HAPPENS IN YOUR COMFORTZONE


Wanneer je op internet zoekt op ‘de comfortzone’, kom je ontzettend veel quotes en blogs tegen. In de meeste gevallen lees je dat je uit je comfortzone moet stappen om een écht leven te hebben. Life begins at the end of your comfortzone. Of, the magic happens outside your comfortzone. Zoiets dergelijks. En als je dat niet doet, heb je maar een saai en niet interessant leven. Bullshit.


De comfortzone

Laten we eerst eens wat dieper ingaan op wat de comfortzone is. De comfortzone is een figuurlijk gebied waarbinnen iemand zich in een bepaalde situatie veilig en ontspannen voelt. Iedereen heeft er een. En per persoon is het verschillend hoe groot de comfortzone is. Het heeft dus geen vaste vorm. Ben jij je bewust van de grenzen van jouw comfortzone?

Veiligheid vinden de meeste mensen ontzettend belangrijk. Je gaat niet zomaar midden op de snelweg staan. Je springt niet uit een vliegtuig zonder parachute. Als het niet nodig is, zoek je geen oorlogsgebieden op. Je speelt niet met vuur. Je rijdt geen 120 km/u in de bebouwde kom. Maar toch vindt men dat je uit je veilige comfortzone moet stappen om écht te kunnen leven.


Van spanning naar stress

De uitleg die achter het ‘uit je comfortzone stappen’ zit, is dat je jezelf moet uitdagen en je grenzen moet verleggen om jezelf te kunnen ontwikkelen of om iets te kunnen bereiken. Ik ben zelf een groot voorstander van zelfontwikkeling. Maar ik ben tegen jezelf te veel pushen. Wat mij betreft breng je jezelf dan in situaties die te veel spanning opleveren. Dat geeft te veel stress. Te veel is niet goed.

En stress is nogal een dingetje tegenwoordig. Kijk maar naar alle overspannen mensen in onze maatschappij. Om nog maar niet te spreken over iedereen die het van zichzelf niet eens in de gaten heeft. Maar ondertussen blijven we wel doorrazen en onszelf overspoelen met prikkels. Juist in onze maatschappij waarin het steeds sneller, meer en beter moet, kan de comfortzone je een stukje bescherming bieden.


Groei vanuit je comfortzone

Ik stel dan ook voor dat we in onze comfortzone blijven, zover we dat in de hand hebben natuurlijk. Blijf in jouw zone van comfort. Ga jezelf niet onnodig onder druk zetten. Ga niet bewust over je eigen grenzen heen. Dobber rond op het meer van innerlijke rust en leer te surfen op de golven die ontstaan tijdens een moment van slecht weer. Maak van jouw comfortzone een plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn.

De comfortzone is een plek waar we graag willen zijn. Het is een plek met grenzen die steeds een beetje verschuiven. Het is een plek waar je écht kunt leven en het is een plek die bescherming aan ons biedt tegen alle prikkels uit de maatschappij. Als jij je veilig en ontspannen voelt, zal je meer van je échte zelf kunnen laten zien. En als jij echt jezelf kunt zijn, ben je toch al enorm succesvol?

Dat betekent overigens niet dat je jezelf niet kunt ontwikkelen of uitdagen. In je leven zullen er genoeg uitdagingen voorbijkomen zonder dat je ze hoeft op te zoeken. Je kunt zulke situaties niet veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat. En hoe meer jij vanuit je comfortzone jezelf kunt zijn, hoe gemakkelijker je met uitdagingen buiten je comfortzone kunt omgaan. Jouw groei en ontwikkeling begint dus in je comfortzone.


Ga voorbereid op weg

Het belangrijkste wat je wat mij betreft moet beseffen en heel goed tot je door moet laten dringen, is dat je niet meer hoeft te zijn dan je bent. En dat is al moeilijk genoeg. Heb je weleens geprobeerd om een halfuur stil te zitten en niks te doen, met jezelf in het moment zijn? Alleen ademen en zitten. Heb je weleens geprobeerd ‘gewoon’ jezelf te zijn zonder te streven naar meer of beter?

En natuurlijk mag je uitdagingen aangaan en je grenzen verleggen. Maar doe het dan omdat je het leuk of waardevol vindt en er volledig achterstaat. Niet omdat je vindt dat het zou moeten of het verwachtingen van anderen zijn. Stap niet zomaar uit je comfortzone, de zone waarin jij veilig bent en écht jezelf kunt zijn. Zorg dat je, voordat je aan een uitdaging begint, op je gemak bent met wat kan gaan komen.

Op die manier verleg je de grenzen van jouw comfortzone maar kun je wel in je comfortzone blijven. En mocht je een keer een situatie tegenkomen waardoor je opeens uit je comfortzone wordt gerukt, dan is dat zo. Het is niet altijd mooi weer. Dan is het aan jou om met de situatie om te leren gaan: op je gemak raken en weer terug te komen bij wie je echt bent, veilig en ontspannen.  


Jouw keuze

Dus: kies jij voor jezelf, voor wie jij werkelijk bent, zonder dat je jezelf per se moet bewijzen? Of ga je mee in de trend door steeds maar weer uit je comfortzone te stappen, weg van je ware ik, omdat buiten je comfortzone zogenaamd het echte leven zou beginnen? Geef je comfortzone de ruimte, that is where the real magic begins!


Mark Verloop | Healthful You | Rotterdam | Mindfulness voor Twintigers